Nálunk a csirke a menő hús az összes közül (leves kivételével, ott a marha). Nekem eddig eléggé nehéz volt variálni, hogy mit is csináljak naponta másképp, de most valahogy elszabadult a fantáziám: naponta születnek ilyenek, mint ez a recept. Nem mondom, hogy újat találtam fel, csak leírom nektek is, mert nem nehéz, könnyen beszerezhető minden hozzá és baromi jól néz ki! (Ráadásul finom, még életem párja szerint is - ez NAGY SZÓ!)
Hozzávalók:
kb. 50-60 deka csirkemell (szeletekre vágtam)
kb. két evőkanálnyi mandula (összetörtem, pirítottam)
1 körte
diós camamber (de a sima is jó)
5-6 darab aszalt sárgabarack
tejszín vagy kókusztej
méz (kb. 5-6 evőkanálnyi)
balzsamecet (1,5 teáskanálnyi)
só
a körethez:
köles
só, bors
egy hagyma kockára vágva
A csirkemellek szeleteket kevés oliva olajon pirosra sütöm, félre rakom. Egy edényben felhevítek kis oliva olajat, rajta megpárolom a hagymát. Ha kész, ráteszem a kölest (egy bögrényi két bögrényi vizet vesz fel arányaiban), kicsit pirítom, majd kb. egy deci vizet ráöntök, sózom, borsozom. Ahogy elfövi a levét, mindig utána pótolok, de sosem öntöm az összes vizet rá, mert ha túl sok, akkor "nyákos egybeköles" lesz. Ha kész, félre teszem, fedő alá.
A serpenyőt, amiben a húst sütöttem, de nem mostam el, újra tűzre rakom, ráteszem a balzsamecetet, majd ha feloldotta a hús szaftját, akkor a mézet rárakom, karamellizálom és felengedem kevés kókusztejjel/tejszínnel. Beleteszem a sárgabarackot is, hadd puhuljon. Kb. 4-5 perc után beleteszek körteszeleteket és még kb. 3 percig párolom. Ha kész, a hússzeleteket tányérra rendezem a kölessel, a körtét melléjük/rá teszem egy szelet camamber sajttal (diósat használtam), rácsorgatom az öntetet, végül a pirított mandulával leszórom.