Ti is szeretitek a kalácsot? Nálunk pikk-pakk elfogy házi vajjal megkenve, de simán is. Hogy hogy szoktam szépre fonni? Itt egy angol nyelvű, de nagyon szemléletes videó, hogy ti is gyönyörűségeket tudjatok kiemelni a sütőből, aminek segítségével én is tanultam. Ha a receptre is kíváncsiak vagytok?
- 3 dl tej (bár én tejszínt használok inkább, vagy zsíros, házi tejet)
- 4 ek cukor
- 5 dkg vaj
- 1/2 tk só
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
Az élesztőt cukrozott, langyos tejben felfuttatom, a tésztát összeállítom, langyos helyen duplájára kelesztem. (Nagymamám úgy tanította: a kelesztéshez mindig frissen beszáradt, tiszta textil dukál.) Miután megkelt, a tésztát lisztezett deszkára teszem, hat részre vágom, és a videón látható technikával szépségesre fonom. Utána kb. 30 percig sütöm közepes lángon, vajazott, vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Néha tejjel megkenem (épphogy csak, mert ha túl sokszor, akkor 'szétmászik' a tészta). Sütés után langyosra hagyjuk kihűlni, utána pedig nekieshet a család.