Pár éve kezd el "divatba" jönni a rebarbara. Mit is mondjak azoknak, akik nem kóstolták még? Olyan, mint az egres, csak nem annyira savanykás. Isteni a lekvárja. Az epres lekvárja. A belőle főzött kompót (itthon imádják a gyerekek).
A rebarbara egyébként a sóskafélék rokona, és a szárát szoktuk felhasználni. A szegedi piacon is ki lehet már fogni, érdemes ellenőrizni, hogy friss-e (a körmötöket bele kell vájni, ha nedves marad a 'seb', akkor friss a növény). Mélyhűtőben eláll sokáig, hűtőben csak 4-5 napig.
100 g rebarbara mindössze 16 kilókalóriát tartalmaz. A belőle készített ételek mégsem mondhatók soványnak, mivel viszonylag sok cukorral készülnek. Hasznos növényi rostokat, tartalmaz, továbbá értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat. A vitaminok közül pedig bőségesen van benne A-, B1-, B2- és C-vitamin és niacin. Ásványi anyagai közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén benne.
Felhasználáshoz meg kell tisztítani, mint a spárgát, kb. 1-2 centi hosszú darabokat vágni belőle. Tavaly ezt eperrel tettem a tűzre, a végén barna cukorral édesítettem, isteni lekvár lett belőle.
A limonádéhoz vízbe kell tenni a darabokat, utólag cukrozni illik.